A rakott kel(káposzta)

2010 június 16. | Szerző: |

Neeee,
ne tessék fujjogni, igenis egészséges és finom. Elkészíteni igen egyszerű, bár
mosogatni többet kell.

 

Amit
vásároljunk hozzá:

·            
1 fej kelkáposzta (savoy cabbage) ha nagyon
kicsi akkor kettő

·            
1 doboz (kb.400-500g) darálthús (akármelyik, pulyka olcsóbb)

·            
Rizs (kb. 300g) (lehetőleg az egyszerű fehér
rizs)

·            
2 pohár tejföl (soured cream 300g-os
poharakban, de jó a cream fraiche is, lehet kapni lightosat nagyobb helyeken)

·            
Só, bors, paprika, és egyéb megszokott otthoni ízesítők
(paripüré vagy paradicsom-paprika lekvár)

·            
Kicsi fej hagyma

·            
Zsírzó anyag

·            
1 tojás (nem feltétlen kell)

 

 

És akkor lássunk neki.

Szerintem a leggyorsabb megoldás, ha először fogunk egy nagy
lábost, megtöltjük vízzel és felrakjuk forrni. A káposztát mossuk át bő vízzel, hagymát
pucoljuk meg, készítsük ki a használatos fűszereket, hozzávalókat. Ha ez megvan,
akkor fogunk egy normál méretű lábost, teszünk bele zsiradékot, alágyújtunk, hagyjuk felolvadni. A rizsből olyan két-három normál bögrényit kimérünk és belegurítjuk a
lábosunkba (zsírmányosba). Kicsit pirongatjuk, elvagyunk vele olyan 3-5 percet.
Aztán ugyanavval a bögrével teszünk 2,5-ször annyi vizet, mint rizst. (pl. 2
bögre rizs esetén 5 bögre víz) Sárga-bögre, görbe-bögre a vízbe még sót is teszünk, megkutyuljuk, rátesszük
ferdén a fedőd, kicsit lehúzzuk a gázt hogy azért még rotyogjon.

Éééés most szerzünk még egy lábost vagy nagy serpenyőt, vagy wok-(t)ot.
Ami van otthon és tiszta, és használható. Ehhez pikk-pakk felkockázzuk a hagymát, haladók esetében felkockáztatjuk.
Megzsírmányozzuk az aktuálisan még tiszta edényünket, alágyújtunk, olvasztjunk,
majd belefordítjuk a darált húst. Ne
feletjsük el hogy az alján szinte mindig van egy vékony papír vagy mi, ami
addig a nedvességet szívta fel a húsról. Ha már úgyis fejjel lefelé figyel a
cucc az edényben, akkor ezt egy laza mozdulattal húzzuk le. Kevergessük, és ne
ijedjünk meg a tömbtől, hamarosan apró darabokban lesz a hús. Menet közben
ízesítsük sóval, borssal, paprikával,
mehet bele paradicsompüré kicsi, vagy paradicsom-paprika lekvár ha van
otthon. Tegyünk rá olyan fél pohár vizet is. Ha már fehéredik kóstolgassuk,
ízesítsük ahogy szeretjük.

Ezalatt valószínű fel kellett hogy forrjon a nagy lábos víz (ha
nem akkor gyújtsunk most már alá), tehát tegyünk bele sót, majd a káposztát
levelenként. Húzzuk kicsit le a lángot, mert úgysem tudjuk 100 foknál többre
forrósítani.
🙂

Nézzünk rá a husira kavargassuk meg, tegyük ugyanezt a rizzsel,
ami már lehet készen van. Ezt onnan lehet tudni, hogy már nincs alatta víz…és
olyan mintha ehető rizsnek látszana. Ha nem bízunk a szemünkben, bízzunk a
szánkban: kóstoljuk meg. Ha kész zárjuk le.

Pátyolgassuk kicsit a husit, és ha van egy kis időnk, akkor másfél pohár tejfölt összekeverhetjük egy tojással (nem fontos, ha nincs
otthon) és ízlés szerint egy kis sóval.

Ha káposztalevelek szára is megpuhult akkor zárjuk le és öntsük
le a vizet.

Indítsuk be a sütőt olyan 4-5-ös fokozaton azaz olyan 175 fok
körül. Szerintem.

Egy tepsit, vagy hőálló tálat, vagy satöbbit zsírpzzunk ki, majd
béleljük ki egy réteg kápival. Aztán
tegyünk rá egy vékonyka réteg rizst,
majd vékonyka réteg husit. Majd kápit, majd rizst, majd husit, majd kápit. Aztán szépen kenjük el a tetején
a tejfölt. Ezek után ez az egész
mehet a sütőbe olyan 20-30 percre.

Ennyi idő elég is a mosogatásra, terítésre, és még egy kis
netezésre is.


Ha lejárt az idő és a teteje megszilárdult, megpirult esetleg
egy kicsit, akkor vegyük ki, és mielőtt felvágnánk hagyjuk olyan 15 percet
hűlni, különben darabokra esik mikor kiszedjük (tapasztalat
🙂 ).

Aztán pedig essünk neki. Aki szereti tehet még tejfölt a tetejére.

U.i.: A képen a teteje a cuccnak kissé sárgás. Ez azért törpént,
mert a tejfölt kipróbáltam 2 tojással…nos, egy bőven elég.
🙂

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!